DAN ŽUPANIJE I DAN UTEMELJENJA HERCEG BOSNE
Sjednice - Priopćenja
16/11/2018


Obilježavanje ove svečanosti upriličeno je nešto ranije nego što je uobičajeno jer su organizatori nastojali uskladiti ovaj dan s proslavom Dana Općine Grude i Dana Elektroprivrede HZHB koji su netom uslijedili. Dan Županije Zapadnohercegovačke svečano je obilježen 14. studenog 2018. godine u središtu županije u Širokom Brijegu. Ova obljetnica upotpunjena je i onom Hrvatske zajednice Herceg Bosne pa su ova oba bitna spomendana ujedinjena jednom svečanošću. Sve je započelo paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomen križa na Trgu širokobrijeških žrtava i nastavljeno svečanom sjednicom - prijemom Skupštine ŽZH tijekom koje su se nazočnima obratili predsjednik Skupštine Ante Mišetić, predsjednik Vlade Zdenko Ćosić te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Vladimir Šoljić. 

Ante Mišetić se osvrnuo na bit zajedništva Hrvata u sadašnjosti kojeg ne može biti bez žrtve te pozvao novoizabrane zastupnike u Skupštini ŽZH da odgovorno i predano služe svom narodu stavivši ponovo naglasak na dvije riječi “zajedništvo” i “žrtva”. 

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić nazočnima je osvježio pamćenje vrativši ih u povijest stvaranja samostalnosti BiH, dodavši kako se isključivo hrvatski narod u ovoj zemlji u samom početku zalagao za neovisnost. Podsjetio je uzvanike kako će hrvatski narod u BiH  uvijek biti konstitutivan jer mu to pravo u potpunosti pripada. 

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Vladimir Šoljić istaknuo je  nekadašnju odluka hrvatskih političkih predstavnika u BiH o uspostavi HZ Herceg Bosne opisavši je kao pravovremenu, mudru i odgovornu. Zahvalio je onima koji su svojim životima platili slobodu hrvatskog naroda, onima koji kako je naglasio „robijaju po kazamatima domaćih i stranih zatvora“, kao i onima koji su se morali skloniti s ovih prostora bježeći od nepravde i progona. Šoljić je dodao kako je HZ Herceg Bosna imala bolje organiziran život nego područja pod kontrolom Armije RBiH i Vojske RS-a te da je udarila temelje napretka znanosti kod Hrvata u BiH na čelu sa Sveučilištem u Mostaru koje je uspjelo obrazovati vlastiti znanstveni kadar. Osvrnuo se također i na jačanje gospodarstva i ekonomije u hrvatskim općinama koje imaju najbolji gospodarski status u BiH. 

Program obilježavanja Dana ŽZH i Hrvatske zajednice Herceg-Bosne upotpunile su glazbene izvedbe Djevojačkog zbora i Tamburaškog orkestra Glazbene škole Široki Brijeg. 

Za sve uzvanike upriličen je svečani domjenak u hotelu Park u Širokom Brijegu kojim su nastavljeni druženje i susreti te obnovljena sjećanja na neka prošla vremena s pogledom uprtim u svijetlu budućnost života u Županiji Zapadnohercegovačkoj. ISPIS
Pitajte zastupnika?
Pitajte stručnu službu?


Grad Široki Brijeg
Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovne i središte Zapadnohercegovačkog kantona

Općina Ljubuški
Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Općina Posušje
Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj županiji

Općina Grude
Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske
Copyright © Skupština ŽZH 2015 Sva prava pridržana.