Radni sastanak ŽOR-a u Ljubuškom
Sjednice - Priopćenja
11/07/2018


Sastanak Županijskog odbora za razvitak Županije Zapadnohercegovačke (ŽOR) u novom sazivu u organizaciji Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije održan je u utorak, 10. srpnja u konferencijskoj dvorani hotela Bigeste u Ljubuškom. Među sudionicima je bio i predstavnik Skupštine ŽZH.
 
U  prvom dijelu sastanka, prisutnima se bratio 'domaćin susreta' -  ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije Ivan Jurilj izrazivši zadovoljstvo novim proširenim sazivom odbora. Istaknuo je kako je Županija Zapadnohercegovačka napravila iskorak u razvojnim procesima u federaciji što dokazuje činjenica da je prva u BiH koja je usvojila Strategiju razvoja za razdoblje do 2020. godine izrađenu prema Metodologiji integriranog planiranja lokalnog razvoja kojoj je upravo jedan od strateških ciljeva stvaranje ekonomski jake županije s konkurentnim malim i srednjim poduzećima te povoljnom klimom za strana ulaganja, što se velikim dijelom već ostvaruje kroz brojne projekte koje provode općine u ŽZH, grad Široki Brijeg, Županijska razvojna agencija i dr.  

Gospodin Jurilj je također podsjetio sudionike sastanka kako je ŽZH, prema službenim statističkim podacima, već nekoliko godina zaredom druga najrazvijenija županija u Federaciji BiH, što je prikazao nacrtom Izvještaja o razvoju ŽZH za 2017. godinu o stanju razvijenosti u prethodnoj godini u odnosu na prethodne tri  godine, tj. od 2015. do 2017. godine . Cilj prezentiranja navedenog dokumenta je upoznavanje članova Županijskog odbora za razvitak kako bi  mogao biti dopunjen uz njihove savjete i preporuke, te nakon finaliziranja i potrebne zakonske procedure objavljen na službenoj web stranici vladinog Ureda Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Drugi dio sastanka je protekao u predstavljanju procesa izrade strateških dokumenata u Županiji Zapadnohercegovačkoj u području turizma, ruralnog razvoja i poljoprivrede, kao i novog projekta Europske unije EU4Business. Projekt, ukupne vrijednosti 16,1 milijun eura namijenjenih za podršku razvoja privatnog sektora u BiH, je obrazložio predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini gospodin Nasir Nalić. Riječ je o projektu u koji je Europska unija uložila 15 milijuna eura a Njemačka 1,1 milijun koji ima za cilj  ojačati mala i srednja poduzeća na lokalnoj razini.

Sredstva će biti usmjerena podršci izvozno-orijentiranom, poljoprivredno-prehrambenom, turističkom i poduzetničkom sektoru. Implementatori projekta su GIZ, UNDP i Međunarodna organizacija rada  (ILO). Naser Nalić je naveo kako su izravni korisnici programa mogu biti pojedinačna poduzeća, poljoprivrednici, poduzetnici i ljudi koji tek pokreću poslove, ali i različite organizacije u oblasti istraživačkog rada koje se konkretno bave razvojem poduzetništva, a podrška će biti omogućena putem javnih poziva za dostavljanje projektnih prijedloga. ISPIS
Pitajte zastupnika?
Pitajte stručnu službu?


Grad Široki Brijeg
Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovne i središte Zapadnohercegovačkog kantona

Općina Ljubuški
Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Općina Posušje
Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj županiji

Općina Grude
Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske
Copyright © Skupština ŽZH 2015 Sva prava pridržana.