Priopćenje sa 12. sjednice Skupštine ŽZH
Sjednice - Priopćenja
08/01/2016


Dvanaesta redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održala se u petak, 8. siječnja u Širokom Brijegu. Kao i prethodne i ova je sjednica sazvana na temelju članka 50. Poslovnika skupštine.

 Na dnevnom redu bilo je šest točaka:

1.      Usvajanje zapisnika s 10. i 11. sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke

2.      Zastupnička pitanja, primjedbe i prijedlozi

3.      Prijedlog zakona o trgovini u ŽZH

4.      Prijedlog  Zakona o izmjenama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom (skraćeni postupak)

5.      Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sudskim pristojbama (skraćeni postupak)

6.      Nacrt Zakona o prestanku važenja Zakona o prostornom uređenju

 

Nakon uvodnih riječi i pozdrava predsjednika Skupštine Županije Ante Mišetića, prvi se zastupnicima obratio Viktor Kvesić. U svom izlaganju izrazio je nezadovoljstvo pomanjkanjem javnog interesa o nastavku suđenja generalu Miji Jeliću. Prema njegovim riječima, ta nezainteresiranost može se preslikati i na brojne druge prilike koje bi trebale biti više u središtu „hrvatske“ pozornosti. Kvesić se, između ostalog, osvrnuo i na djelovanje ministra MUP-a Zdravka Borasa koji se usprotivio namjerama Federalnog MUPA-a da oduzme određene ovlasti ovom resoru ŽZH i samim time umanji njegovu važnost u donošenju određenih odluka.

Ministar MUP- a Zdravko Boras je pobliže objasnio stanje između MUP-a Županije Zapadnohercegovačke i Federalnog MUP-a te istaknuo kako će njegov resor nastojati očuvati svoj dignitet i neće dopustiti da ih se stavi u ulogu pasivnog promatrača dok netko drugi donosi odluke.

Nakon ministra Borasa, zastupnik dr. Ivan Landeka uputio je primjedbu na drugu točku dnevnog reda, odnosno na zastupnička pitanja, primjedbe i prijedloge. Njegovo izlaganje odnosilo se na izražavanje želje za boljom komunikacijom između zastupnika i pojedinih ministara kad su u pitanju potrebe građana.

Uslijedilo je obraćanje zastupnika Slobodana Tomića, ministra Darija Sesara koji je govorio o prijedlogu zakona o trgovini u ŽZH. Pomoćnik ministra Jozo Galić, opširnije je informirao zastupnike o prijedlogu Zakona o trgovini koji je nakon toga usvojen jednoglasno.

Predsjednici odbora usvajali su jednoglasno prijedloge i nacrte zakona.

Predsjednik kluba HDZ-a i županijski zastupnik Ivan Leko, uložio je amandman tehničke prirode na zakon o trgovini, a odnosi se na gradsku inspekciju imajući u vidu da je u međuvremenu  Općina Široki Brijeg stekla status grada.

Uslijedilo je izlaganje pomoćnika u ministarstvu pravosuđa Denisa Primorca.

Ministar  Prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Miroslav Ramljak uložio je amandman ispred Vlade, a navedenim amandmanom se podzakonski akti, koji su doneseni na temelju zakona stavljaju van snage.

Svih šest točaka dnevnog reda na  12. Skupštini Županije Zapadnohercegovačke usvojeno je jednoglasno.


STRUČNA SLUŽBA SKUPŠTINEISPIS
Pitajte zastupnika?
Pitajte stručnu službu?


Grad Široki Brijeg
Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovne i središte Zapadnohercegovačkog kantona

Općina Ljubuški
Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Općina Posušje
Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj županiji

Općina Grude
Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske
Copyright © Skupština ŽZH 2015 Sva prava pridržana.