Pitanja i odgovori stručne službe i zastupnika

Odgovor:

Postovana,

Svi pretplatnici na Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke imaju pristup elektronskim izdanjima počevši od 2007. godine do dana današnjeg.
Osobe/Institucije koje nisu pretplatnici isto  imaju pristup elektronskom izdanju Narodnih novina od 2007. godine do dana današnjeg umanjeno za jednu godinu. To bi otprilike značilo da osobe/Institucije   koji nisu pretplatnici nemaju uvid u zadnju godinu Narodnih novina.

Ako niste pretplatnik možete vidjeti sva navedena izdanja (osim zadnje godine), samo se prijavite kao Gost bez ukucavanja bilo kakvih podataka u polja korisničko ime i lozinka, znači samo pritisnite dugme Gost.

Ako želite biti naš pretplatnik i imati sva izdanja preuzmite narudžbenicu sa naše web stranice, popunite ju i pošaljite mailom  na: info@skupstina-zzh.ba.

Link ka narudžbenici:  Narudžbenica

Nakon što zaprimimo Vašu Narudžbenicu, šaljemo Vam na mail korisničko ime i lozinku. Napominjemo kako godišnji online iznos pretplate za tekuću godinu iznosi 120 KM.

Za bilo kakve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

29.11.2021. 13:46:11

Odgovor:

Na ovo pitanje ili nije odgovoreno, ili odgovor nije dostavljen za objavu.

10.11.2021. 9:42:03

Odgovor:

Poštovana Marina,

Kao što sam vam rekla u telefonskom razgovoru nakon održane sjednice Skupštine ŽZH, koja je održana u petak 10.09.2021., podnijela sam inicijativu, te sam od predsjednika Vlade dobila odgovor da već postoji plan rekonstrukcije navedene ceste.

Jučer, utorak, 09.11.2021. kontaktirala sam gospodina Romića, koji je ravnatelj JU Ceste ŽZH, te sam dobila informaciju da će se saniranje ceste od Prusina ka Rakitnu obaviti kroz par narednih dana, čim bude dostupna mehanizacija, a rekonstrukcija cjelokupne dionice, koja ide od Trna, Dobrkovića, Izbična, Britvice, Prusina i Rakitna, predviđena je za iduću godinu.

Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju za sve.

Lijepi pozdrav
Marija Lovrić

10.11.2021. 9:42:11

Odgovor:

Postovani,
Vaš predmet je uredno zaprimljen u Stručnoj sluzbi Skupštine, i predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke g. Ivan Jelčic je upoznat s Vašom zamolbom.
Ovim putem upoznajemo Vas kako  o predmetu još uvijek nije odlučivano. Nadamo se da ćemo Vam u sto skorijem vremenu poslati detaljnije informacije.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

1.6.2021. 15:19:05

Odgovor:

Poštovani g. Bebek, zahvaljujemo na vašem upitu koji se odnosi kupnju  prve nekretnine za mlade bračne parove.
Naime, zastupnici u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke su potencirali to pitanje i upućivali su Inicijative koje se odnose na izmjenu propisa kojim se regulira predmetan materija.
Ne znamo točno iz koje općine/grada dolazite mislimo da je Grad Ljubuški donosio određene porezne olakšice za plaćanje poreza na prvu nekretninu, ali to morate provjeriti kod njihovih nadležnih službi, koliko imamo saznanja da se u Gradu Širokom Brijegu plaća porez u iznosu od 5% od iznosa koliko je plaćena nekretnina.
Tako da Vas jedno možemo uputiti da kontaktirate nadležne općinske/gradske službe ovisno iz kojeg grada/općine dolazite.

Za bilo kakve dodatne informacije koje Vam možemo odgovoriti i nalaze se u našoj nadležnosti stojimo Vam na raspolaganju.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

29.3.2021. 15:31:51

Odgovor:

Poštovani, zahvaljujemo na Vašem upitu, ono sto Vam mi kao Skupština Županije Zapadnohercegovačke  možemo reći po Vašem pitanju, je da smo u 2020. godini podupirali Projekte Vaše Mjesne zajednice Drinovci, sukladno traženjima Mjesne zajednice Drinovci i u okviru naših mogućnosti.
Slijedom Vašeg upita ( za izgradnju nogostupa u Vasoj Mjesnoj zajednici), možete se obratiti Mjesnoj zajednici Drinovci i općini Grude za moguću izgradnju istog, a mi kao Skupština Županije Zapadnohercegovačke stojimo Vam na raspolaganju ukoliko na bilo koji način možemo pomoći za Vaše kvalitetnije i sto bolje funkcioniranje.

Za bilo kakve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

9.3.2021. 12:55:47

Odgovor:

Poštovani, upoznajemo Vas da ste pitanje uputili Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, odnosno Stručnoj službi Skupštine Županije Zapadnohercegoačke koja je i nadležna za izdavanje Narodnih novina službenog glasila Županije Zapadnohercegovačke.
Slijedom navedenog odnosno Vašeg zahtjeva smo i provjerili da li je pod Vašim imenom i prezimenom ikad dostavljeno u Stručnu službu Skupštine Zahtjev za objavom u Narodnim novinama, od strane Vas kao fizičke osobe ( morali ste dostaviti uplatnicu i zahtjev za oglašavanje svjedodžbe nevažećom potpisan i pečatiran od strane škole  ) ili od strane ovlaštene škole kod koje ste i završili određeno obrazovanje koja je jedina i nadležna da oglasi navedenu svjedodžbu nevažećom.
Uvidom u našu knjigu protokola i dokumentaciju koju posjedujemo jasno je da zahtjev nikad nije ni dostavljen, a samim tim ne može biti ni objavljen. Stoga upućujemo Vas da kontaktirate školu  da vidite u čemu je problem pa neka pošalju poštom uplatnice i dostave obavijest o oglašavanju svjedodžbe nevažećom ili dostave na mail info@skupstina-zzh.ba.

Naime, Stručna služba Skupštine je uredno za sve korisnike koji su joj dostavili i obavila određene objave.
Ukoliko su vam potrebne dodatne dokumentacije budite slobodni kontaktirati nas rado vam stojimo na raspolaganju.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

17.2.2021. 13:02:57

Odgovor:

Poštovani, Uistinu nam je jako drago da Vam na bilo koji način mozemo pomoći. Vezano za rok odgovora na Vaše pitanje koje bi eventualno mogli postaviti Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, moramo vam reci da je različit način odgovora  pa tako i vremenski rok za odgovaranje na pitanje.
Ukoliko pitanje postavite Stručnoj službi Skupštine Županije Zapadnohercegovačke i Stručna služba  Skupštine Županije Zapadnohercegovačke može dati odgovor na to pitanje sukladno dodijeljenim joj nadležnostima, odgovor na pitanje dobijete odmah ili u sto kraćem roku ukoliko su potrebne neke  informacije koje je potrebno izvaditi iz arhive. Ukoliko odgovor postavljate Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, na ista pitanja ukoliko se radi o informacijama ili podatcima odgovara Kolegij Skupštine pa je ta procedura  malo duža, jer Kolegij zasjeda u vrijeme sazivanja sjednica Skupštine i po potrebi ukoliko ima jako puno materijala.
Ukoliko Vaš upit ili nekakvu informaciju dostavljate zastupnicima u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke svaki materijal ili informaciju dostavljamo njima u vidu dodatnog materijala, koje im proslijedi Stručna služba Skupštine, nakon sto Kolegij Skupštine utvrdi na svojoj sjednici sto će se napraviti sa tim materijalom.
Možda Vam izgleda malo komplicirano ali ukoliko postoje zakonski i podzakonski akti koji su vezani procedurama ili mišljenjima drugih institucija onda je potrebno  poštivati tu proceduru, a ukoliko Skupština Županije Zapadnohercegovačke i Stručna služba Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, ima nadležnost i raspolaže podatcima koje tražite odgovor uistinu dobijete u kratkom roku.

Za bilo kakve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

22.1.2021. 14:34:03

Odgovor:

Poštovani g. Šarić, prije nego Vam damo bilo kakve informacije, želimo Vama i Vašoj supruzi  čestitati na rođenju djeteta.

Kada govorimo o mogućnostima koji se odnose na prava iz porodiljinog dopusta one su riješene Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, te podzakonskim aktima koji su doneseni na temelju tog Zakona, tu u prvom redu mislimo na Naputak o postupku ostvarivanja prava na naknade i potpore u svezi sa zaštitom obitelji s djecom iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava i zaštiti obitelji s djecom.

Naravno da Vi imate pravo na naknade ali za sve detaljnije upite obratite se Centru za socijalni rad u Posušju i Općini Posušje, obzirom da se s prebivalištem nalazite u općini Posušje. Navedene institucije će Vas uputiti što Vam je sve potrebno odnosno koju dokumentaciju trebate dostaviti. Naknade dobivate i od Županije i od općinskih tijela uprave ali detaljnije će Vam informacije dati gore navedene institucije čije Vam brojeve telefona i mailove šaljemo kako bi ste ih kontaktirali.

Općina Posušje 039/ 681-035;  mail:opcina.posusje.gs@tel.net.ba.
Centar za socijalni rad Posušje tel:039/ 681-053 mail: posusjecentarzasocijalnirad@gmail.com

Naputak kojim su regulirana ta prava koji je objavljen u Narodnim novinama šaljemo Vam u prilogu, također Vam dostavljamo i Odluku ukoliko ste korisnici Proračuna, onda se prava iz te Odluke odnose i na Vas.


Za bilo kakve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

1.10.2020. 13:22:12

Odgovor:

Poštovana gđo. Bradvica

Točno je da je dana 01.rujna 2020.godine, Povjerenstvo za izbor i imenovanje u Večernjem listu objavilo poništenje Javnog natječaja za imenovanje članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju. Poništenje Javnog natječaja će također izići i u Narodnim novinama Županije Zapadnohercegovačke.

Povjerenstvo za izbor i imenovanje će u što skorijem roku objaviti ponovljeni Javni natječaj za imenovanje članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju . Navedeni Javni natječaj će također biti objavljen u dnevnom tisku kao i Narodnim novinama Županije Zapadnohercegovačke, tako će svekolika javnost kao i Vi biti upoznata o ponovljenom Javnom natječaju i mogućnosti da se prijavi na isti.

Lijepi pozdrav
Povjerenstvo za izbor i imenovanje

4.9.2020. 12:43:27

Odgovor:

Poštovana,
ispričavamo se što Vam nismo ranije odgovorili na Vaš upit, ali djelatnici koji imaju pristup elektronskoj komunikaciji s građanima preko web stranice su bili na godišnjem odmoru.
Vezano za Vaš upit kontaktirali smo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša i isto nas je uputilo na jedinicu lokalne samouprave odnosno općinu Grude.
Naime, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša je bilo upoznato s navedenom tematikom ali predmet koji se odnosi na Elaborat zaštite izvorišta Grudsko vrilo još uvijek nije prolazio proceduru usvajanja preko navedenog ministarstva i Vlade Županije Zapadnohercegovačke.
Stoga se obratite općini Grude za detaljnije informacije, a tiču se tematike zaštite izvorišta Grudsko vrilo.
Ukoliko Vam budu potrebne dodatne informacije, a mi Vam možemo odgovoriti slobodno nam se obratite.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

27.8.2020. 8:48:35

Odgovor:

Poštovani,
Skupština Županije Zapadnohercegovačke je dana 29.04.2020. godine usvojila Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom bolesti koronavirusa (COVID-19) na području  Županije Zapadnohercegovačke i održanju stabilnosti Proračuna Županije Zapadnohercegovačke.
Predmetnim Zakonom je predviđeno financiranje najniže neto plaće na razini Federacije Bosne i Hercegovine za mjesece travanj i svibanj 2020. godine za djelatnosti kojima je zapovijedima Županijskog stožera civilne zaštite zabranjen rad, odnosno rad onemogućen ili znatno otežan zbog posljedice uzrokovanih pandemijom COVID-19, uz obvezu donošenja provedbenih akata od strane Vlade ZZH u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona.
Smatramo da će se provedbeni akti od strane Izvršne vlasti donijeti na vrijeme kako bi pravne osobe mogle podnijeti zahtjeve za korištenje navedenih sredstava. Upućujemo Vas kako na našoj web stranici možete pregledati navedeni Zakon u sklopu poziva na 16. izvanrednu sjednicu Skupštine.
Slobodno nam se obratite za bilo kakve još dodatne informacije.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

6.5.2020. 15:42:21

Odgovor:

Poštovani,
Nazive Zakona i Odluka koji su doneseni u Skupštini ŽZH u ovom sazivu možete pronaći na stranicama Skupštine ŽZH -> link Skupština -> podlink Rad Skupštine i tu Vam je sve što je doneseno sortirano po godinama (ovo vrijedi samo za ovaj saziv). A Zakone i Odluke u tekstualnom obliku možete pronaći u Narodnim novinama ŽZH, također na stranicama Skupštine ŽZH -> link Narodne novine ŽZH -> podlink E - Narodne novine, ako niste pretplatnik samo kliknite dugme Gost bez ukucavanja ikakvih podataka u polja korisničko ime i lozinka i imati ćete Narodne novine od 2007 do današnjeg dana umanjeno za 1 godinu, a ako ste pretplatnik imate sve brojeve Narodnih novina ( zadnji broj  je 6/2020).
Ako Vam budu još potrebne bilo kave informacije slobodno nas kontaktirajte.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

10.4.2020. 21:02:05

Odgovor:

Poštovana gđice. Petrović

Srdačno Vas pozdravljamo ispred Skupštine Županijie Zapadnohercegovačke i zahvaljujemo na Vašem pitanju, ali na žalost Vam nećemo moći dati odgovor, iz razloga  što se veletržnica nalazi na teritoriju općine Čapljina koja pripada Hercegovačko - Neretvanskoj Županiji. Stoga je potrebno da se obratite općini Čapljina ili institucijama u Hercegovačko - Neretvanskoj Županiji koji će Vam nadamo se dati adekvatan odgovor.

Svjesni smo da veliki broj ljudi iz naše Županije radi i prodaje svoje proizvode na Veletržnici u Čapljini i da ste sigurno pogođeni ovom pandemijom u svakom pogledu i niste u mogućnosti na spomenutim mjestima održavati propisani higijenu, ali nažalost nismo nadležni da možemo odlučivati na teritoriju druge Županije.

Kontakti u općini Čapljina:
+387 36 805 052
+387 36 805 060
+387 36 805 681
Fax: +387 36 805 983
E-mail: grad@capljina.ba
Web: www.capljina.ba

Ukoliko Vam možemo na bilo koji drugi način pomoći ili dati informacije slobodno nam se obratite.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

31.3.2020. 11:14:25

Odgovor:

Poštovana Matea,
na službeni mail Stručne službe Skupštine uputili ste pitanje koliko će trajati nastava?
Naime, upoznati smo da je na današnji dan krenula online nastava u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Vi eventualni korisnici ste svjesni kada se nešto organizira prvi put da prolazi svoja testna razdoblja, odnosno vrijeme prilagodbe. Stoga, Vas molimo da budite strpljivi jer institucije Županije Zapadnohercegovačke čine sve što je u njihovoj moći  da se ova pandemija koju je uzrokovao korona virus što manje osjeti u svim poglavljima našeg funkcioniranja. Za bilo kakve informacije stojimo Vam na raspolaganju, a mislimo da bilo dobro da kontaktirate broj Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i šporeta Županije Zapadnohercegovačke 039/703-230 ili email: min.prosv-zh@tel.net.ba ukoliko imate dodatnih nejasnoća.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

23.3.2020. 13:33:08

Naše općine ...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

 • telefon

  Dom zdravlja Široki Brijeg

  039/704-926

 • telefon

  Dom zdravlja Ljubuški

  039-831-514

 • telefon

  Dom zdravlja Posušje

  039-681-124; 039-681-689

 • telefon

  Dom zdravlja Grude

  039-662-162

 • telefon

  Uprava civilne zaštite ZHŽ

  039-661-377

 • telefon

  Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

  039-661-702

^