ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA SKUPŠTINE ŽZH

Obavijesti23.11.2023. 9:10:54

Dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne obilježeni su svečanom sjednicom Skupštine ŽZH koja se ove godine održala u Ljubuškom u dvorani hotela Bigeste, u utorak 21. studenog, a prethodilo joj je odavanje počasti svim žrtvama Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu Ljubuškog. Sjednici su nazočili predsjednik Skupštine Ivan Jelčić, predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović, ministri u Vladi ŽZH, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimir Šoljić, novoimenovana predsjednica Vlade Hercegovačko Neretvanske Županije Marija Buhač, zastupnici te brojni uzvanici iz političkog, kulturnog, gospodarskog i vjerskog života ove i susjednih županija.

Predsjednik Ivan Jelčić se u pozdravnom govoru osvrnuo na glavni motiv obilježavanja ovog dana – sve one koji su svojom hrabrošću, mudrošću i spremnošću sudjelovali u stvaranju slobode koju danas žive žitelji Županije Zapadnohercegovačke, okrunivši sve zajedničkim pojmom - prijateljstvo, inspiriranim starozavjetnom deuterokanonskom Knjigom Sirahovom.

Predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović, prvi put u ovoj ulozi za govornicom svečane sjednice Skupštine ŽZH, je istaknuo kako učinkovita suradnja između svih razina vlasti, organizacija i građana, treba stvoriti poticajno okruženje koje će omogućiti rast i napredak društva, te inspirirati nastavak zajedničkog rada kako bi ova županija bila još bolje i ugodnije mjesto za život i rad. Učinkovita i dobro organizirana javna uprava je preduvjet za ostvarivanje ovih ciljeva, uz suvremeno školstvo koje treba osigurati konkurentnu radnu snagu za 21. stoljeće. Ovo će se ostvarit u sljedećem razdoblju digitalizacijom javne uprave i reformom školstva, kao dvama strateškim ciljevima koje će ova Vlada nastojati provesti, zaključio je Čović.

Vladimir Šoljić se tradicionalno prisjetio svih onih koji su na dugom putu do slobode dali doprinos i trpjeli žrtve, a brojni su. Naglasio je kako Herceg – Bosna ima velike prijeratne zasluge jer je od 109 postojećih općina, bila na začelju, među zadnjih deset, a sad je u prvih deset po svim parametrima. Čestitao je svima Dan Županije i dan osnutka Hrvatske zajednice Herceg – Bosne, poželjevši svima, a osobito novoj generaciji, puno uspjeha u daljnjem radu.

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač naglasila je kako je ovo prigoda prisjetiti se časnih i slavnih dana kad su hrabri ljudi, djedovi i očevi, imali viziju i osnovali Hrvatsku zajednicu Herceg – Bosnu kao institucionalni okvir očuvanja prava, sloboda i opstojnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Dodala je kako je sigurna da je Županija Zapadnohercegovačka izabrala upravo ovaj datum za Dan Županije, kao iskaz trajne opredijeljenosti za očuvanje sjećanja na ove dane i sjećanja na sve ljude koji su dali svoj zalog za ovu ideju, ali i trajne opredijeljenosti da se i u današnjim, izazovnim vremenima, slijede ovi ideali s jednakom hrabrošću i odlučnošću u borbi kako bi ih se čuvalo.

Svečanu sjednicu glazbeno su oplemenili učenici Glazbene škole Ljubuški, te Jure Miloš i Branko Medak, a ugodno druženje u prijateljskom tonu nastavljeno je u dvorani hotela Bigeste uz prigodni domjenak.

STRUČNA SLUŽBA SKUPŠTINE

IMG_8286
IMG_8287
IMG_8292
IMG_8293
IMG_8313
IMG_8334
IMG_8337
IMG_8338
IMG_8350

Naše općine...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

  • telefon

    Dom zdravlja Široki Brijeg

    039/704-926

  • telefon

    Dom zdravlja Ljubuški

    039-831-514

  • telefon

    Dom zdravlja Posušje

    039-681-124; 039-681-689

  • telefon

    Dom zdravlja Grude

    039-662-162

  • telefon

    Uprava civilne zaštite ZHŽ

    039-661-377

  • telefon

    Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

    039-661-702

^