Priopćenje za javnost s 9. sjednice Skupštine ŽZH

Priopćenja sa sjednica27.6.2019. 0:00:00

U četvrtak 27. lipnja 2019. godine, s početkom u 11 h u Širokom Brijegu održana je 9. redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Predsjednik Ivan Jelčić predložio je Dnevni red koji se sastojao od sedam točaka, na inicijativu predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a BiH g. Ivane Leke, u točci 3. predloženo je da Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj ide po redovnoj proceduri, a ne po hitnoj kako je bilo u prvotnom dnevnom redu i da se Zaključkom zaduži resorno Ministarstvo obrazovanja da provede Javnu raspravu o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Dnevni red sjednice Skupštine ŽZH je usvojen jednoglasno u ovom izmijenjenom obliku.

Zapisnik s predhodne 8. redovne sjednice Skupštine ŽZH usvojen je također jednoglasno uz primjedbu zastupnika Zvonke Jurišića da se izmjeni njegovo izlaganje u rečenici kada je govorio o poništenim presudama općinskih i županijskih sudova.

Točka dnevnog reda koja je izazvala veliko zanimanje zastupnika je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj koji je nakon rasprave usvojen uz tri glasa–protiv: Zvonko Jurišić, Darko Kvesić i Mirko Jelić, te dva glasa suzdržana Marija Lovrić i Dobroslav Bukmir. U sklopu ove točke dnevnog reda jednoglasno je usvojen Zaključak o zaduživanju resornog Ministarstva obrazovanja da provede Javnu raspravu o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Četvrtu točku dnevnog reda Izvješće o Izvršenju Proračuna za razdoblje od 01. siječnja do 31.prosinca 2018, godine detaljno je obrazložio ministar financija i dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke g. Toni Kraljević, te nakon uključivanja zastupnika u raspravu točka dnevnog reda usvojena je s dva glasa protiv: Darko Kvesić i Mirko Jelić.

Izvješće o održanoj Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o turizmu Županije Zapadnohercegovačke obrazložio je predstavnik Ministarstva gospodarstva g. Milan Markić. Predmetno Izvješće je usvojeno uz jedan glas suzdržan - Marija Lovrić. Zastupnici su sudjelovali u raspravi po ovoj točki dnevnog reda , a svoje konačne stavove i prijedloge će iznijeti kada Zakon o turizmu ŽZH bude na zastupničkim klupama u vidu Prijedloga Zakona. Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo i Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Mandatno imunitetnog povjerenstva usvojene su jednoglasno, naime radi se o rotaciji zastupnika Hrvatske republikanske stranke unutar radnih tijela Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Kompletan tonski zapis 9. redovne sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke možete preslušati na web stranici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Stručna služba Skupštine

Naše općine ...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

 • telefon

  Dom zdravlja Široki Brijeg

  039/704-926

 • telefon

  Dom zdravlja Ljubuški

  039-831-514

 • telefon

  Dom zdravlja Posušje

  039-681-124; 039-681-689

 • telefon

  Dom zdravlja Grude

  039-662-162

 • telefon

  Uprava civilne zaštite ZHŽ

  039-661-377

 • telefon

  Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

  039-661-702

^