Zapisnik s konstituirajuće sjednice Skupštine ŽZH

Zapisnici sjednica25.11.2018. 0:00:00

Konstituirajuća sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke za mandat 2018. - 2022. održana je 23. studenog 2018. godine u Širokom Brijegu, u dvorani za sastanke Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Sjednicom je predsjedao (aktualni) predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ante Mišetić. Na samom početku sjednice, predsjednik je čestitao novoizabranim zastupnicima, zaželio uspjeh u radu, te ih pozvao da dužnost zastupnika obavljaju savjesno i pošteno, tako da nacionalni interes bude ispred stranačkog.

Nakon uvodnih riječi, predsjednik je predložio sljedeći

Dnevni red:

1. Konstituiranje Skupštine Županije Zapadnohercegovačke:
a) Upoznavanje s konačnim potvrđenim rezultatima izbora za Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke,
b) Uručivanje Uvjerenja o dodjeli mandata zastupnika u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke,
c) Davanje svečane prisege zastupnika u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke,
d) Razmatranje i usvajanje Prijedloga Odluke o verifikaciji mandata zastupnika u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke,
e) Razmatranje i usvajanje Prijedloga Odluke o utvrđivanju liste zastupnika po nacionalnoj i stranačkoj pripadnosti u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke,
2. Konstituiranje klubova zastupnika konstitutivnih naroda u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke i predlaganje kandidata za izbor na mjesto predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke,
3. Donošenje Odluke o potvrđivanju kandidata za predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke,
4. Donošenje Odluke o razrješenju predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke,
5. Donošenje:
a) Odluke o izboru Mandatatno imunitetnog povjerenstva,
b) Odluke o izboru Povjerenstva za izbor i imenovanje,
c) Odluke o izboru Administrativno pravnog Povjerenstva.

Budući se nitko nije javio za primjedbe i prijedloge o Dnevnom redu, isti je jednoglasno usvojen.

Točka 1.

Konstituiranje Skupštine Županije Zapadnohercegovačke

Predsjednik Skupštine Ante Mišetić Mišetić je pročitao imena zastupnika koji su prema osvojenim glasovima na općim izborima 2018. godine ostvarili pravo mandata u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2018. 2022. godine. To su:

Ivana Barišić, Ivana Zrimšek Šaravanja, Marko Radić, Damir Jurišić, Žana Miličević, Marija Ilićić, Tomislav Mandić, Ivan Leko, Zdenko Ćosić, Milan Ševo, Ivan Damjanović, Zdravko Bešlić, Ružica Mikulić, Toni Kraljević, Ivan Jelčić, Klaudija Skoko, Mirko Jelić, Darko Kvesić, Ante Pavlović, Marija Lovrić, Zvonko Jurišić, Željko Dragičević i Dobroslav Bukmir.

Ispred Središnjeg izbornog povjerenstva BiH g. Vlado Rogić je uručio uvjerenja o dodijeli mandata zastupnicima u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke. Nakon uručivanja uvjerenja uslijedila je svečana prisega koju je g. Mišetić pročitao, a zastupnici prisegnuli i istu potpisali. Predsjednik je pročitao Prijedlog Odluke o verifikaciji mandata zastupnika u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, kao i Prijedloga Odluke o utvrđivanju liste zastupnika po nacionalnoj i stranačkoj pripadnosti u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, koji su jednoglasno usvojeni.

Točka 2.

Konstituiranje klubova zastupnika konstitutivnih naroda u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke i predlaganje kandidata za izbor na mjesto predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke

Nakon otvaranja druge točke dnevnog reda, g. Mišetić je pozvao predstavnike političkih stranaka na stanku u trajanju od petnaest minuta kako bi se dogovorili o izboru predsjednika Kluba zastupnika iz reda hrvatskog naroda. Nakon stanke, odlučeno je da predsjednica Kluba zastupnika iz reda hrvatskog naroda bude zastupnica Ivana Barišić.

Točka 3.

Donošenje Odluke o potvrđivanju kandidata za predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke,

Zastupnica Barišić je uz povjerenu joj dužnost predložila zastupnika Ivana Jelčića za novog predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Nakon glasovanja kojim su konstatirana dva suzdržana glasa, predsjednik Mišetić je pozvao novoizabranog predsjednika Ivana Jelčića da preuzme novu dužnost. Donesena je Odluka o potvrđivanju Ivana Jelčića na toj poziciji, a potom je uslijedilo razrješenje dužnosti aktualnog predsjednika Ante Mišetića.

Točka 4.

Donošenje Odluke o razrješenju predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Pošto se nitko od zastupnika nije javio za raspravu, novoizabrani predsjednik Ivan Jelčić je Odluku o razrješenju predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke dao na glasovanje. Konstatirano je kako je Odluka usvojena uz dva glasa suzdržana.

Točka 5. Donošenje:


a) Odluke o izboru Mandatatno imunitetnog povjerenstva,

b) Odluke o izboru Povjerenstva za izbor i imenovanje,
c) Odluke o izboru Administrativno pravnog Povjerenstva.

Za predsjednika Mandatno imunitetnog povjerenstva predložen je predsjednik Zdravko Bešlić, 2.Mirko Jelić i 3. Marija Iličić. (usvojeno jednoglasno)

Za Povjerenstvo za izbor i imenovanje za predsjednika je predložen Ivan Damjanović, 2. Ivan Leko i 3. Ivana Zrimšek Šaravanja. (usvojeno jednoglasno)

Za Administrativno pravno Povjerenstvo; predsjednik Marko Radić, 2. Damir Jurišić, 3. Klaudija Skoko, 4. Milan Ševo i 5. Željko Dragičević. (usvojeno jednoglasno)

Novoizabrani predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić predložio je mandatara Vlade ŽZH Zdenka Ćosića te mu zaželio puno uspjeha u daljnem radu i suradnji.

Naše općine...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

  • telefon

    Dom zdravlja Široki Brijeg

    039/704-926

  • telefon

    Dom zdravlja Ljubuški

    039-831-514

  • telefon

    Dom zdravlja Posušje

    039-681-124; 039-681-689

  • telefon

    Dom zdravlja Grude

    039-662-162

  • telefon

    Uprava civilne zaštite ZHŽ

    039-661-377

  • telefon

    Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

    039-661-702

^