Priopćenje za javnost s 5. redovne sjednice Skupštine ŽZH

Priopćenja sa sjednica1.2.2023. 14:58:45

Usvajanje Proračuna za 2023. godinu je činjenica koja najvećim dijelom karakterizira petu sjednicu Skupštine ŽZH sazvanu temeljem članka 50. Poslovnika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke i održanu 1. veljače 2023. s početkom rada u 11 sati u dvorani za sastanke Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Dnevni red sastojao se od pet točaka koje su, nakon što je zastupnik Ivica Pavković predložio izmjene koje su podrazumijevale uklanjanje dviju točaka (Prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija za raspoređivanje sredstava Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu Tekući prijenosi za političke stranke i Prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija za raspoređivanje sredstava Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu, namijenjenih za tekuće prijenose pojedincima, tekuće prijenose neprofitnim organizacijama i tekuće prijenose drugim razinama vlasti kako bi se o njima raspravljalo na sljedećoj sjednici), podrazumijevale:

  1. Usvajanje Zapisnika s 4. sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke,
  2. Zastupnička pitanja, primjedbe i prijedloge,
  3. Prijedlog Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu po hitnom postupku
  4. Prijedlog Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnoheregovačke za 2023. godinu (hitan postupak)
  5. Prijedlog Izvješća o radu Vlade Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu.

Nakon što je usvojen Zapisnik s prethodne sjednice, zastupnici su pristupili drugoj točki Dnevnog reda te postavljali zastupnička pitanja, iznosili primjedbe i konstruktivne prijedloge vezane za aktualne teme, prije svega o štrajku sindikata prosvjetnih djelatnika koji je u tijeku već četvrti tjedan i o kojem se dobrim dijelom raspravljalo na današnjoj sjednici, uslijedila su pitanja o radu Skupštine, Vlade te gospodarskog i političkog života Županije Zapadnohercegovačke. Kao i uobičajeno, Prijedlog Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu po hitnom postupku detaljno je obrazložio ministar financija Toni Kraljević koji je istaknuo kako je riječ o Proračunu koji nakon adaptiranog privremenog financiranja ima iznos od 133.233.994 KM, što znači da je veći za 13.054.754 KM u odnosu na zadnje izmjene i dopune i u odnosu na drugi rebalans Proračuna za 2022. godinu. Ministar je dodao kako ovaj Proračun jasno pokazuje kako Županija Zapadnohercegovačka, od svog osnutka nikad nije bila u boljem financijskom stanju, pojasnivši stanje prihodovne i rashodovne strane istaknuo je kako je za razliku od ostalih županija, Proračun ŽZH transparentan, javan i svima dostupan. Bitna stavka hitnog postupka usvajanja Proračuna su novčane potpore u iznosu od 10.300.000 KM za obitelji s troje i više djece. Ministar Kraljević je istaknuo kako se u Proračun uvodi i povećanje tekućih prijenosa za potpore poljoprivredi i ruralnom razvitku te potpore gospodarstvu. Također i plaćanje zdravstvenog osiguranja za korisnike stalne socijalne skrbi za vjerske službenike. Isto tako podižu se naknade za korisnike stalne socijalne pomoći, podižu se naknade za štićenike koji su nezbrinuti, a njihovo zbrinjavanje u adekvatnim ustanovama staračkim domovima plaća ŽZH. Također se podižu stavke i za Sveučilište u Mostaru za SKB Mostar, podižu se stavke i za sredstva za sport, za kulturu. Oko 400.000 KM bit će podignuto na dvjema pozicijama, a te stavke odnose se na tekuće prijenose braniteljima. (Nakon glasovanja je konstatirano kako je Proračun usvojen uz dva glasa protiv – zastupnici HRS-a).

Zastupnik Tomislav Bandić (HRS) je uložio četiri amandmana koji se odnose na skidanje sredstava s određenih proračunskih stavki i prenošenje tih sredstava na socijalna davanja. Vlada nakon razmatranja amandmane nije usvojila, a i zastupnici u Skupštini su većinom glasova odbili amandmane zastupnika Bandića, no ministar financija Toni Kraljević je istaknuo kako će u rebalansu Proračuna biti sluha za stavke koje je u amandmanima podnio zastupnik Bandić. Prijedlog Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnoheregovačke za 2023. godinu – hitan postupak zastupnici su usvojili uz dva glasa protiv. Prijedlog Izvješća o radu Vlade Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu kao posljednja točka Dnevnog reda pete sjednice Skupštine ŽZH je usvojen s dva glasa protiv i dva suzdržana.

STRUČNA SLUŽBA SKUPŠTINE

Naše općine...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

  • telefon

    Dom zdravlja Široki Brijeg

    039/704-926

  • telefon

    Dom zdravlja Ljubuški

    039-831-514

  • telefon

    Dom zdravlja Posušje

    039-681-124; 039-681-689

  • telefon

    Dom zdravlja Grude

    039-662-162

  • telefon

    Uprava civilne zaštite ZHŽ

    039-661-377

  • telefon

    Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

    039-661-702

^