Izvod iz zapisnika s 26. sjednice Skupštine

Zapisnici sjednica30.12.2021. 12:54:35

26. sjednica Skupštine održana je 13.12.2021. godine u Širokom Brijegu u dvorani za sastanke Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, s početkom rada u 11 sati.

Sjednicom je predsjedao Predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić.

Tajnik Skupštine Julijana Šimović je u ime Stručne službe Skupštine prozvala zastupnike na 26. redovnoj sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Nazočnost na sjednici Skupštine:

Sjednici Skupštine nazočni su sljedeći zastupnici: Stipe Bešlić, Marija Rašić, Marko Radić, Marija Lovrić, Milan Ševo, Mirko Jelić, Tomislav Mandić, Ivan Leko, Ivana Barišić, Ivana Zrimšek-Šaravanja, Klaudija Skoko, Ante Pavlović, Dobroslav Bukmir, Damir Jurišić, Ivan Damjanović, Željko Dragićević, Žana Martinović, Zvonko Jurišić, Ružica Galić, Ivo Sesar, Stjepan Vlašić, Ivan Jelčić.

Sjednici Skupštine opravdano su izočni sljedeći zastupnici: Darko Kvesić.

Ukupna nozočnost zastupnika: Nazočno: 22 izočno: 0 opravdano izočno: 1.

Sjednici Skupštine nazočni su sljedeći ministri: Toni Kraljević - ministar financija Županije Zapadnohercegovačke, Ružica Mikulić - ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa, Kristijan Zovko - ministar pravosuđa i uprave, Tomislav Pejić - ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi, Miroslav Ramljak - ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša, Mladen Begić - ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Zdenko Ćosić - predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Sjednici Skupštine opravdano su izočni sljedeći ministri: Dario Sesar - ministar gospodarstva, David Grbavac - ministar unutarnjih poslova.

Ukupna nozočnost ministara: Nazočno: 7 izočno: 0 opravdano izočno: 2.

Usvajanje dnevnog reda

Predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić predložio je slijedeći dnevni red. Zastupnik Dobroslav Bukmir predlaže izmjenu Dnevnog reda odnosno uvrštavanje točke koja bi se bazirala na trenutno stanje u školstvu, neodržavanju nastave i štrajku prosvjetnih djelatnika. Zastupnici nisu usvojili ovaj prijedlog te je sjednica nastavljena s već predloženim Dnevnim redom koji je usvojen većinom glasova. Također zastupnik upućuje nekoliko upita ministrici Ružici Mikulić koja se zatim ukratko obratila skupštini donekle pojasnivši trenutno stanje u školstvu te što sindikati izričito traže.

Dnevni red:

1.Usvajanje Zapisnika s 25. sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke,
2.Zastupnička pitanja, primjedbe i prijedlozi,
3.Izvješće o stanju u Županiji Zapadnohercegovačkoj po pitanju pandemije uzrokovane COVID-om 19,
4.Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak),
5.Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Županiji Zapadnohercegovačkoj i financiranju Županije Zapadnohercegovačke ( skraćeni postupak),
6.Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak),
7.Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o upravnim pristojbama s tarifom upravnih pristojbi Županije Zapadnohercegovačke ( skraćeni postupak),
8.Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak),
9.Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu, ( skraćeni postupak),
10.Prijedlog Odluke o prihvaćanju reprograma obveza po kreditnom zaduženju Županije Zapadnohercegovačke prema Federaciji Bosne i Hercegovine iz sredstava Međunarodnog Monetarnog fonda po III. Stand by aranžmanu Međunarodnog Monetarnog fonda sa Federacijom Bosne i Hercegovine,
11.Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu za tekuće prijenose za političke stranke za razdoblje listopad-prosinac 2021. godine.

1. Usvajanje Zapisnika s 25. sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke

Nitko od navedenih zastupnika nije se javio za raspravu po navedenoj točki: Usvajanje Zapisnika s 25. sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Glasovanje po ovoj gore navedenoj točki dnevnog reda:

Za: Ivan Jelčić, Stipe Bešlić, Marija Rašić, Marko Radić, Marija Lovrić, Milan Ševo, Mirko Jelić, Tomislav Mandić, Ivan Leko, Ivana Barišić, Ivana Zrimšek-Šaravanja, Klaudija Skoko, Ante Pavlović, Dobroslav Bukmir, Damir Jurišić, Ivan Damjanović, Željko Dragićević, Žana Martinović, Zvonko Jurišić, Ružica Galić, Ivo Sesar, Stjepan Vlašić.

Ukupno: Za: 22 protiv: 0 suzdržani: 0.

Status točke dnevnog reda: Usvojeno.

2. Zastupnička pitanja, primjedbe i prijedlozi

Zastupnica Marija Lovrić se referira na stanje u školstvu i trenutni štrajk prosvjetara. Za nju je obrazovanje ključno i ova agonija se mora što prije privesti kraju.

Zastupnica Marija Lovrić podnosi Inicijativu za dodjelu egzistencijalne naknade udovicama umrlih branitelja koje bi trebale ostvariti naknadu u visini od 5 KM za sve mjesece koje su njihovi muževi proveli u ratu.

Zastupnik Dobroslav Bukmir postavlja upit ministrici Ružici Mikulić vezano za stanje u školstvu. Kritički se osvrće na poteze Vlade i ministarstva. Vlada mora razgovarati sa sindikatima bez obzira bili oni u pravu ili u krivu. Također, zastupnik ističe kako učenici ispaštaju te se referira na sastanak ministrice obrazovanja koji će se uskoro održati.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić potvrđuje kako je sastanak danas u 15 sati.

Zastupnik Dobroslav Bukmir ističe kako je u medijskim napisima od neki dan bilo razvidno kako ministrica priznaje svoju nemoć po pitanju rješavanja spomenute problematike te iskazuje svoje nezadovoljstvo time.

Zastupnik Mirko Jelić ističe kako je zahtjev Sindikata nije isključivo povećanje plaće nego i rješavanje pitanja koeficijenta.

Zastupnik Zvonko Jurišić ističe kako je sve što je ministrica sada govorila Skupštini trebala reći Sindikatima. Tvrdi kako neke stvari ministrica 'izvrće' jer je nedavno imala sastanak sa sindikatima osnovnih škola koje je, prema zastupnikovim riječima ignorirala i pri tome im još i prijetila kao i njegovom kolegi zastupniku. Predlaže ministrici da podnese ostavku. Zastupnik se referira na još neke probleme u školstvu (nepotrebna radna mjesta itd.)

Zastupnik Dobroslav Bukmir ističe kako se ne boji nikakvih prijetnji i kao zastupnik slobodan je pitati što želi te podsjeća na neka prošla vremena i prošle vlade ŽZH.

Zastupnica Ivana Zrimšek-Šaravanja ističe kako je neupitno njezino zanimanje za stanje u školstvu jer je i ona sama prosvjetni djelatnik čijih petoro djece je trenutno u školskim klupama (dvoje u srednjoj i troje u osnovnoj školi) te dodaje kako se trenutno može samo špekulirati o tome što će se na sastanku govoriti te da će sve biti jasnije nakon sastanka ministrice i sindikata.

Zastupnik Dobroslav Bukmir govori kako je bilo važno potaknuti raspravu te kako nije trebalo doći do ovoga u školstvu. Također, nije optimističan po pitanju sastanka koji će se održati.

Zastupnik Ivan Leko čita dio dopisa iz kojeg izdvaja kako ni Ministarstvo ni Vlada nisu ni pokušali reagirati - nisu pozvali sindikate na razgovor niti su ponudili ikakvo rješenje te se nisu ni očitovali javnosti ni zastupnicima. Leko se, kako sam kaže, čudi potpisnicima ovog dopisa jer svi koji su imalo pratili mogli su vidjeti o čemu se radi. Zamolio je ministricu da se na miru obrati Skupštini.

Zastupnik Mirko Jelić kaže kako se nije ni sjedalo ni raspravljalo po najavi štrajka.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić ističe kako je bitno da se danas održava sastanak pregovaračkog tima te čita neke članke Zakona o štrajku i detaljnije ih pojašnjava kao i značenje mirovnog vijeća.

Zastupnik Zvonko Jurišić pita ministricu tko bira trećeg člana Mirovnog vijeća?

Zastupnik Mirko Jelić ističe kako je kroz medije bilo vidljivo da je ministrica tvrdila da je u stalnom kontaktu sa sindikatima te da sindikat traži 15 % povećanja plaće. To nije istina, tvrdi Jelić i dodaje kako se radi o traženju povećanja plaće kroz izjednačavanje koeficijenta. Također tvrdi kako zna da je ministrica s njima u kontaktu tek od petka (svega nekoliko dana).

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić tvrdi da se određene stvari izvlače iz konteksta te kako je nekad sigurno rekla da je imala stalni kontakt sa sindikatima (u vidu službenog dopisivanja), priču o povećanju koeficijenta čuje tek prvi put.

Zastupnik Dobroslav Bukmir zanima ga kakav je stav Vlade ŽZH, odnosno Županije po pitanju Blidinja (ukoliko Federacija preuzme upravljanje)?

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Miroslav Ramljak odgovara zastupniku Bukmiru kako se Vlada kao kolektivno tijelo nije očitovala oko toga. Inicijativu je pokrenulo federalno ministarstvo, tako da je Vlada ŽZH tu u položaju sagledati interese svojih općina koje se mogu pojedinačno očitovati i dati svoju suglasnost da se Park prirode Blidinje proglasi nacionalnim parkom te koji bi benefiti nastali tim proglašenjem.

Zastupnik Zvonko Jurišić se referira na pismo Nezavisnog sindikata osnovnih škola upućeno predsjedniku Skupštine Ivanu Jelčiću i zastupnicima koje nije proslijeđeno zastupnicima. Jurišić se obraća ministrici Mikulić govoreći da demantira potpisnike pisma o određenim navodima.

Predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić podsjeća zastupnika Jurišića kako je pismo o kojem govori proslijeđeno svim zastupnicima u dodatnim materijalima.

Status točke dnevnog reda: Nije definirano.

3. Izvješće o stanju u Županiji Zapadnohercegovačkoj po pitanju pandemije uzrokovane COVID-om 19

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić obratio se Skupštini istaknuvši kako su u navedenom razdoblju testirane 584 osobe od kojih je 150 novooboljelih (45 iz Širokog Brijega, 38 iz Posušja, 50 iz Ljubuškog i 26 iz Gruda). Što se tiče hospitalizacija u posljednjih sedam dana, 27 osoba (8 Široki Brijeg, 5 Posušje, 6 Ljubuški i 8 Grude) je hospitalizirano. Što se tiče smrtnosti, bilo je 5 smrtnih slučajeva u ŽZH. Što se tiče cijepljenja na području ŽZH 17780 osoba je procijepljeno, od toga prvom dozom 9114, drugom dozom 8440 osoba, a trećom 227 osoba. Trenutno je na raspolaganju 2007 doza cjepiva. Ministar Pejić još jednom apelira građanima da se cijepe te tako čuvaju svoje i zdravlje bližnjih.

Zastupnica Marija Lovrić podsjeća na svoje prijašnje upite o nuspojavama na cjepivo. Odgovor će stići u pismenom obliku, pojašnjeno je zastupnici.

Zastupnik Damir Jurišić se zanima za kombinaciju dvije vrste cjepiva?

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić ističe kako se cijepi homologno i heterologno i to detaljnije objašnjava. Ali preporuka je ako su prve dvije doze Pfizer, onda i treća treba biti ista.

Status točke dnevnog reda: Primljeno na znanje.

4. Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak)

Izjašnjavanje odbora:

Povjerenstvo za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo jednoglasno je prihvatilo Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak).

Odbor za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak).

Djelatnik ministarstva unutarnjih poslova Slaven Prskalo je ukratko obrazložio ovu izmjenu Zakona koju zastupnici imaju već u materijalima.

Zastupnik Zvonko Jurišić se javio za riječ i istaknuo kako su mu ove izmjene poprilično nejasne te kako u obrazloženju Zakona treba istaknuti kakva je točka i što se točno mijenja, da zastupnik sada ne bi tražio Narodne novine itd.

Zastupnica Marija Lovrić ističe kako joj je nelogično da se kriteriji za izbor komesara snižavaju umjesto da je obrnuto.

Predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić pita koliko je godina potrebno da bi se dobio čin glavnog inspektora?

Djelatnik ministarstva unutarnjih poslova Slaven Prskalo ističe kako nema neki propis koji određuje točan broj potrebnih godina i taj čin se ne stječe lako ni brzo te je za nj potrebno, ovisno o dinamici dodjele činova, 20 godina rada; ovdje se ne radi o snižavanju kriterija nego o proširenju uvjeta za apliciranje na natječaj. Ovime nitko nije isključen, nego je proširena mogućnost većem broju ljudi kako bi se mogli prijaviti na natječaj za izbor policijskog komesara.

Glasovanje po ovoj gore navedenoj točki dnevnog reda:

Za: Ivan Jelčić, Stipe Bešlić, Marija Rašić, Marko Radić, Marija Lovrić, Milan Ševo, Mirko Jelić, Tomislav Mandić, Ivan Leko, Ivana Barišić, Ivana Zrimšek-Šaravanja, Klaudija Skoko, Ante Pavlović, Dobroslav Bukmir, Damir Jurišić, Ivan Damjanović, Željko Dragićević, Žana Martinović, Zvonko Jurišić, Ružica Galić, Ivo Sesar, Stjepan Vlašić.

Ukupno: Za: 22 protiv: 0 suzdržani: 0.

Status točke dnevnog reda: Usvojeno.

5. Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Županiji Zapadnohercegovačkoj i financiranju Županije Zapadnohercegovačke ( skraćeni postupak)

Izjašnjavanje odbora:

Povjerenstvo za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo jednoglasno je prihvatilo Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Županiji Zapadnohercegovačkoj i financiranju Županije Zapadnohercegovačke ( skraćeni postupak).

Odbor za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Županiji Zapadnohercegovačkoj i financiranju Županije Zapadnohercegovačke ( skraćeni postupak).

Odbor za prostorno uređenje, stambeno komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Županiji Zapadnohercegovačkoj i financiranju Županije Zapadnohercegovačke ( skraćeni postupak).

Odbor za rad, zdravstveno socijalnu politiku i stradalnike domovinskog rata jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Županiji Zapadnohercegovačkoj i financiranju Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak)

Odbor za obrazovanje, kulturu, šport i mlade i informiranje jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Županiji Zapadnohercegovačkoj i financiranju Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak)

Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun jednoglasno je prihvatilo Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Županiji Zapadnohercegovačkoj i financiranju Županije Zapadnohercegovačke ( skraćeni postupak)

Ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević ukratko obrazlaže ovu točku istaknuvši preinake koje su učinjene u određenim člancima (brisanje određenih točaka, zamjene riječi općina u grad itd.). Ovaj Zakon je u korelaciji sa sljedećim na Dnevnom redu.

Zastupnica Marija Lovrić zanima se za dio koji se odnosi na kaznene kamate, kako je ovdje navedena točka D koja se briše. Zastupnica se nadalje referira na svoju nekadašnju inicijativu o ukidanju poreza pri kupnji prve nekretnine na što je dobila odgovor kako se porez na promet nekretnine ne spada pod Županiju, a baš u ovom Zakonu u točki 5. prihodi koji su 50% iznosa pripadaju Županiji i spadaju u promet nekretnina. Pošto zastupnica još nije dobila nikakav službeni odgovor, pita može li se ta inicijativa primijeniti barem djelomično da se ide na ukidanje poreza na promet nekretnina?

Ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević odgovara kako se ovdje nema na što posebno referirati jer je iz predmetnog Zakona jasno o čemu se točno radi.

Glasovanje po ovoj gore navedenoj točki dnevnog reda:

Za: Ivan Jelčić, Stipe Bešlić, Marija Rašić, Marko Radić, Marija Lovrić, Milan Ševo, Mirko Jelić, Tomislav Mandić, Ivan Leko, Ivana Barišić, Ivana Zrimšek-Šaravanja, Klaudija Skoko, Ante Pavlović, Dobroslav Bukmir, Damir Jurišić, Ivan Damjanović, Željko Dragićević, Žana Martinović, Zvonko Jurišić, Ružica Galić, Ivo Sesar, Stjepan Vlašić.

Ukupno: Za: 22 protiv: 0 suzdržani: 0.

Status točke dnevnog reda: Usvojeno.

6. Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak)

Izjašnjavanje odbora:

Povjerenstvo za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo jednoglasno je prihvatilo Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak).

Odbor za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak).

Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak).

Odbor za prostorno uređenje, stambeno komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak).

Odbor za rad, zdravstveno socijalnu politiku i stradalnike domovinskog rata jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak).

Odbor za obrazovanje, kulturu, šport i mlade i informiranje jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezima Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak).

Ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević objašnjava kako je razlog vrlo jednostavan, a to je ukidanje dvostrukog oporezivanja. Između ostalog porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića od 3% i 5%. U županijskom Zakonu o porezima, ovaj Zakon je isključivo općinski prihod - prihod tijela županijske lokalne samouprave. Nastojat će se, ističe Kraljević, svima onima koji su nositelji izvršne vlasti da im ovo reducira prihodovnu stranu njihovih proračuna a ona će biti nadoknađena kad se budu eksplicirale pojedine stranke u rebalansu kroz kapitalne prijenose nižim razinama vlasti jer je to ipak znatan iznos za manje gradske proračune. Dakle, bit je ukinuti nešto što nijedna druga županija nema, odnosno da se izjednači status ugostitelja iz ŽZH s kolegama iz susjednih županija.

Zastupnik Dobroslav Bukmir apelira ministrima i predsjedniku Vlade da ne shvaćaju pogrešno ukoliko zastupnici postavljaju izravna pitanja. Uspoređuje Skupštinu ŽZH sa Hrvatskim saborom ističući primjere pojedinih zastupnika koji se često sukobe s predsjednikom Sabora ili predsjednikom Vlade RH.

Zastupnik Zvonko Jurišić kaže kako je suglasan s onim što je ministar rekao i kako je to ispravan put.

Glasovanje po ovoj gore navedenoj točki dnevnog reda:

Za: Ivan Jelčić, Stipe Bešlić, Marija Rašić, Marko Radić, Marija Lovrić, Milan Ševo, Mirko Jelić, Tomislav Mandić, Ivan Leko, Ivana Barišić, Ivana Zrimšek-Šaravanja, Klaudija Skoko, Ante Pavlović, Dobroslav Bukmir, Damir Jurišić, Ivan Damjanović, Željko Dragićević, Žana Martinović, Zvonko Jurišić, Ružica Galić, Ivo Sesar, Stjepan Vlašić.

Ukupno: Za: 22 protiv: 0 suzdržani: 0.

Status točke dnevnog reda: Usvojeno.

7. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o upravnim pristojbama s tarifom upravnih pristojbi Županije Zapadnohercegovačke ( skraćeni postupak)

Izjašnjavanje odbora:

Povjerenstvo za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo jednoglasno je prihvatilo Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o upravnim pristojbama s tarifom upravnih pristojbi Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak).

Odbor za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o upravnim pristojbama s tarifom upravnih pristojbi Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak).

Ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko ukratko objašnjava kako se radi o izmjenama tarifa u ovom slučaju isključivo vezanih za Ministarstvo obrazovanja i Ministarstva pravosuđa i uprave.

Zastupnik Zvonko Jurišić se afirmativno osvrće na izlaganje ministra Zovka i izmjene i dopune Zakona o upravnim pristojbama s tarifom upravnih pristojbi Županije Zapadnohercegovačke ( skraćeni postupak).

Glasovanje po ovoj gore navedenoj točki dnevnog reda:

Za: Ivan Jelčić, Stipe Bešlić, Marija Rašić, Marko Radić, Marija Lovrić, Milan Ševo, Mirko Jelić, Tomislav Mandić, Ivan Leko, Ivana Barišić, Ivana Zrimšek-Šaravanja, Klaudija Skoko, Ante Pavlović, Dobroslav Bukmir, Damir Jurišić, Ivan Damjanović, Željko Dragićević, Žana Martinović, Zvonko Jurišić, Ružica Galić, Ivo Sesar, Stjepan Vlašić.

Ukupno: Za: 22 protiv: 0 suzdržani: 0.

Status točke dnevnog reda: Usvojeno.

8. Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak)

Izjašnjavanje odbora:

Povjerenstvo za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo jednoglasno je prihvatio Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Odbor za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova jednoglasno je prihvatio Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun jednoglasno je prihvatio Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Odbor za prostorno uređenje, stambeno komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo jednoglasno je prihvatio Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Odbor za rad, zdravstveno socijalnu politiku i stradalnike domovinskog rata jednoglasno je prihvatio Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Odbor za obrazovanje, kulturu, šport i mlade i informiranje jednoglasno je prihvatio Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević detaljno obrazlaže ovu točku Dnevnog reda ističući kako se radi o iznosu od 96.285 827,00 KM. izvorno je Proračun bio predviđen za 2021.godinu u iznosu 90.183 762,00 KM što znači da je u rebalansu veći za iznos od 6.102 065, 00 KM. Ministar je najprije obrazložio prihodovnu stranu (prihodi od poreza) i zatim rashodovnu (ukalkulirano povećanje plaće od 5%, tekući prijenosi itd.) kao i ostale bitne stavke.

Zastupnik Dobroslav Bukmir se afirmativno osvrće na izlaganje ministra Kraljevića te iznosi neke određene osobne stavove o nekim proračunskim pozicijama te ulaže Amandman. Također se referira i na probleme pri izdvajanju sredstava za, primjerice, umjetna gnojiva u poljoprivrednoj proizvodnji, hrani za stoku itd. odnosno o 300% poskupljenjima radi kojih će mladi proizvođači teško nastaviti s proizvodnjom. Zastupnik traži da se s pozicije presuda iznos preusmjeri na poljoprivredne poticaje.

Zastupnica Marija Lovrić pita kako su kroz Proračun evidentirana uplaćena porezna dugovanja u odnosu od 15.000 000,00 KM, te kako je na poziciji otplata duga smanjen iznos na 550 000, 00 sa 2. 750 000,00 KM na što se točno to odnosi?

Ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević odgovara zastupniku Bukmiru kako je i on sam sa sela, seljak i to s ponosom ističe aludirajući na zastupnikove konstatacije o poljoprivrednim poticajima o kojima je maloprije govorio. Ministar Kraljević se pita, što se može sada ako se podigne iznos za poljoprivredu, kad se to može isplatiti, koji program utroška, koji natječaj se može provesti ako je danas 13. prosinca? Iz tog razloga, vidjet će se kroz Proračun za sljedeću godinu da se ta sredstva korigiraju prema naviše. U ovom Proračunu se taj iznos može staviti ali se ne može iskonzumirati kroz bilo koji natječaj, dok je kod Ministarstva gospodarstva već bio poziv na koji je odaziv tolikih gospodarstvenika pa malo proširujemo iznos kako bi se gospodarstvenicima izišlo u susret. Što se tiče pitanja zastupnice Lovrić - gdje se vidi ovih 15.000 000,00 KM to su već uknjiženi doprinosi pa se ne mogu vidjeti u Proračunu (Kraljević ističe važnost 6.prosinca), ali se itekako vidi u Poreznoj upravi dodaje i nastavlja kako se vidi kod Federalnog MIO i PIO, kod Zavoda za zdravstveno, Službe za zapošljavanje itd.

Zastupnik Dobroslav Bukmir odgovara ministru što učiniti s određenim iznosom (u ovom slučaju 200.000,00 KM) - ovi koji su dobili rješenja moglo im se podići za 18% na ta rješenja. Također se referira i na spomenuti iznos od 15.000 000,00 KM te kako treba vraćati dugove, to nije upitno. Pita se, je li bilo potrebno sav taj iznos rješavati, možda se moglo dio i dogodine?

Zastupnik Zvonko Jurišić komentira rashodovnu stranu, odnosno grant koji je Vlada ŽZH dobila. Spominje što je ministar pojasnio - pozicije sudskih presuda koje se stalno provlače te kaže kako bi bilo dobro da ih je što manje ili nikako. Zastupnik se pita hoće li se nakon čitanja izvješća o izvršenju Proračuna za 2021.godinu, odnosno obaveze Županije kratkoročne i dugoročne, prema dobavljačima i prema zaposlenicima, hoće li one biti na kraju 2021.godine pet ili šest milijuna s obzirom da su na kraju prethodne godine obaveze prema zaposlenicima bile 21.335 000,00 KM?

Ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević odgovara kako je tu šef riznice Ministarstva financija Ivica gavran te kako će on odgovoriti na pitanja vezana za otplatu duga. Ministar Kraljević konstatira kako zastupnik Jurišić nije iznio točne podatke o dugu na kraju prošle godine jer u strukturi duga nisu bile samo obveze prema djelatnicima, idete na taj dio da će biti umanjen upravo za ova sredstva uplaćena kroz doprinos.

Šef računovodstva Riznice Ministarstva financija ŽZH Ivica Gavran komentira otplate duga - planirano u zakonskom Proračunu 2.750 000,00 KM i to se odnosilo na planirano zaduženje gdje je na poziciji prihoda bila i planirana otplata duga, a 550.000,00 KM su stvari koje su već otplaćene i bez obzira što se ŽZH nije zaduživala, prisutni su određeni dugovi koji i sada postoje te su analogno tome utrošena sredstva.

Zastupnik Dobroslav Bukmir komentira kako neka ministarstva imaju isti broj zaposlenika, a tri mjeseca povećana plaća, je li to greška ili?

Ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević odgovara kako nije u vijek točno u fening postavljen Proračun, narodski rečeno ostavi se malo 'vlašije' i kad se kasnije rebalansira vidljivo je gdje ste i što ste, tako da to nije čisto prepisivanje.

Zastupnica Ivana Zrimšek-Šaravanja komentira kako ne bi bilo loše jednom napraviti analizu što se sve s tim dugom moglo napraviti ovih zadnjih godina i koliko su se mogle povećati plaće i prosvjeti i poljoprivrednicima i možda prozvati one koji su i za to odgovorni.

Zastupnik Dobroslav Bukmir odgovara zastupnici kako su se sve Vlade do sada zaduživale, nije mu jasno na koga točno misli kad su u pitanju porezni zaostatci.

Zastupnica Ivana Zrimšek-Šaravanja ponavlja kako treba napraviti analizu i kako nikoga osobno nije prozvala.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić odgovara kako je Vlada u stanci koja se maloprije održala razmatrala Amandman zastupnika Bukmira te konstatirala kako se Amandman neće prihvatiti, a obrazloženje su zastupnici mogli čuti maloprije od ministra Kraljevića. Amandmani ove vrste pred sam rebalans Proračuna i uz najbolju volju ne bi mogli proći jer se politika poticaja dogovara početkom proračunske godine, a druga stvar što su svi oglasi i programi utroška koji su planirani za ovu godinu završeni.

Predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić Amandman zastupnika Bukmira daje na glasovanje. Konstatirao je kako je većinom glasova Amandman odbijen.

Glasovanje po ovoj gore navedenoj točki dnevnog reda:

Za: Ivan Jelčić, Stipe Bešlić, Marija Rašić, Marko Radić, Marija Lovrić, Milan Ševo, Mirko Jelić, Tomislav Mandić, Ivan Leko, Ivana Barišić, Ivana Zrimšek-Šaravanja, Klaudija Skoko, Ante Pavlović, Damir Jurišić, Ivan Damjanović, Željko Dragićević, Žana Martinović, Zvonko Jurišić, Ružica Galić, Ivo Sesar, Stjepan Vlašić.

Suzdržani: Dobroslav Bukmir.

Ukupno: Za: 21 protiv: 0 suzdržani: 1.

Status točke dnevnog reda: Usvojeno.

9. Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu, ( skraćeni postupak)

Izjašnjavanje odbora:

Povjerenstvo za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo jednoglasno je prihvatilo Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Odbor za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Odbor za prostorno uređenje, stambeno komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo jednoglasno je prihvatio Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Odbor za rad, zdravstveno socijalnu politiku i stradalnike domovinskog rata jednoglasno je prihvatilo Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Odbor za obrazovanje, kulturu, šport i mlade i informiranje jednoglasno je prihvatilo Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu (skraćeni postupak).

Ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević ističe kako se članak 46. briše, bio je korespondirajući onoj poziciji zaduženja odnosno financiranja. Dakle kako se izmjenom Proračuna ŽZH za 2021.godinu brišu odredbe o financiranju, primici od dugoročnog zaduživanja, trebalo se pristupiti izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna za 2021.

Glasovanje po ovoj gore navedenoj točki dnevnog reda:

Za: Ivan Jelčić, Stipe Bešlić, Marija Rašić, Marko Radić, Marija Lovrić, Milan Ševo, Mirko Jelić, Tomislav Mandić, Ivan Leko, Ivana Barišić, Ivana Zrimšek-Šaravanja, Klaudija Skoko, Ante Pavlović, Dobroslav Bukmir, Damir Jurišić, Ivan Damjanović, Željko Dragićević, Žana Martinović, Zvonko Jurišić, Ružica Galić, Ivo Sesar, Stjepan Vlašić.

Ukupno: Za: 22 protiv: 0 suzdržani: 0.

Status točke dnevnog reda: Usvojeno.

10. Prijedlog Odluke o prihvaćanju reprograma obveza po kreditnom zaduženju Županije Zapadnohercegovačke prema Federaciji Bosne i Hercegovine iz sredstava Međunarodnog Monetarnog fonda po III. Stand by aranžmanu Međunarodnog Monetarnog fonda sa Federacijom Bosne i Hercegovine

Izjašnjavanje odbora:

Povjerenstvo za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo jednoglasno je prihvatilo Prijedlog Odluke o prihvaćanju reprograma obveza po kreditnom zaduženju Županije Zapadnohercegovačke prema Federaciji Bosne i Hercegovine iz sredstava Međunarodnog Monetarnog fonda po III. Stand by aranžmanu Međunarodnog Monetarnog fonda sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

Odbor za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova jednoglasno je prihvatio Prijedlog Odluke o prihvaćanju reprograma obveza po kreditnom zaduženju Županije Zapadnohercegovačke prema Federaciji Bosne i Hercegovine iz sredstava Međunarodnog Monetarnog fonda po III. Stand by aranžmanu Međunarodnog Monetarnog fonda sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun jednoglasno je prihvatio Prijedlog Odluke o prihvaćanju reprograma obveza po kreditnom zaduženju Županije Zapadnohercegovačke prema Federaciji Bosne i Hercegovine iz sredstava Međunarodnog Monetarnog fonda po III. Stand by aranžmanu Međunarodnog Monetarnog fonda sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

Odbor za prostorno uređenje, stambeno komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo jednoglasno je prihvatio Prijedlog Odluke o prihvaćanju reprograma obveza po kreditnom zaduženju Županije Zapadnohercegovačke prema Federaciji Bosne i Hercegovine iz sredstava Međunarodnog Monetarnog fonda po III. Stand by aranžmanu Međunarodnog Monetarnog fonda sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

Odbor za rad, zdravstveno socijalnu politiku i stradalnike domovinskog rata jednoglasno je prihvatio Prijedlog Odluke o prihvaćanju reprograma obveza po kreditnom zaduženju Županije Zapadnohercegovačke prema Federaciji Bosne i Hercegovine iz sredstava Međunarodnog Monetarnog fonda po III. Stand by aranžmanu Međunarodnog Monetarnog fonda sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

Odbor za obrazovanje, kulturu, šport i mlade i informiranje jednoglasno je prihvatioo Prijedlog Odluke o prihvaćanju reprograma obveza po kreditnom zaduženju Županije Zapadnohercegovačke prema Federaciji Bosne i Hercegovine iz sredstava Međunarodnog Monetarnog fonda po III. Stand by aranžmanu Međunarodnog Monetarnog fonda sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

Ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević komentira kako je inicijalno dobiven dopis od Federalnog ministarstva financija od kojeg je ministar Kraljević pročitao samo prvi pasus.

Glasovanje po ovoj gore navedenoj točki dnevnog reda:

Za: Ivan Jelčić, Stipe Bešlić, Marija Rašić, Marko Radić, Marija Lovrić, Milan Ševo, Mirko Jelić, Tomislav Mandić, Ivan Leko, Ivana Barišić, Ivana Zrimšek-Šaravanja, Klaudija Skoko, Ante Pavlović, Dobroslav Bukmir, Damir Jurišić, Ivan Damjanović, Željko Dragićević, Žana Martinović, Zvonko Jurišić, Ružica Galić, Ivo Sesar, Stjepan Vlašić.

Ukupno: Za: 22 protiv: 0 suzdržani: 0.

Status točke dnevnog reda: Usvojeno.

11. Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu za tekuće prijenose za političke stranke za razdoblje listopad-prosinac 2021. godine

Izjašnjavanje odbora:

Povjerenstvo za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo jednoglasno je prihvatilo Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu za tekuće prijenose za političke stranke za razdoblje listopad-prosinac 2021. godine.

Predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić dodaje kako su sredstva za stranke na Skupštini i na početku godine su usvojeni određeni kriteriji te se sada vodi po toj odluci.

Glasovanje po ovoj gore navedenoj točki dnevnog reda:

Za: Ivan Jelčić, Stipe Bešlić, Marija Rašić, Marko Radić, Marija Lovrić, Milan Ševo, Mirko Jelić, Tomislav Mandić, Ivan Leko, Ivana Barišić, Ivana Zrimšek-Šaravanja, Klaudija Skoko, Ante Pavlović, Dobroslav Bukmir, Damir Jurišić, Ivan Damjanović, Željko Dragićević, Žana Martinović, Zvonko Jurišić, Ružica Galić, Ivo Sesar, Stjepan Vlašić.

Ukupno: Za: 22 protiv: 0 suzdržani: 0.

Status točke dnevnog reda: Usvojeno.

Sjednica je završila s radom u 1345 sati.

Unositelj podataka:

Nikola Bebek

Kreator softvera: Domagoj Skoko

Naše općine...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

  • telefon

    Dom zdravlja Široki Brijeg

    039/704-926

  • telefon

    Dom zdravlja Ljubuški

    039-831-514

  • telefon

    Dom zdravlja Posušje

    039-681-124; 039-681-689

  • telefon

    Dom zdravlja Grude

    039-662-162

  • telefon

    Uprava civilne zaštite ZHŽ

    039-661-377

  • telefon

    Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

    039-661-702

^