Dan Županije Zapadnohercegovačke i 30 godina utemeljenja Herceg-Bosne

Obavijesti18.11.2021. 13:34:36
Grb Hr-HB

Predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke g. Ivan Jelčić čestita svim žiteljima Dan Županije Zapadnohercegovačke i 30. obljetnicu uspostave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.


Zajedničkom svečanom sjednicom Skupštine Županije Zapadnohercegovačke i Općinskog vijeća Grude u četvrtak je obilježen Dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan općine Grude. Na ovaj dan prije 30 godina, 18. studenoga 1991. godine, u Grudama je utemeljena Hrvatska zajednica Herceg Bosna. Početak obilježavanja krenuo je u Gorici pored Gruda, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne, Mate Bobana. Uslijedilo je i polaganje vijenaca ispred Spomenika hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih velikana u Grudama. Nakon otvaranja spomen-obilježja, koje je postavljeno povodom 30. obljetnice formiranja Hrvatske Zajednice Herceg Bosne, koje je otvorio predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, održana je zajednička svečana sjednica u kinu u Grudama.

Posebno nadahnut govor koji nas je podsjetio na ta, ne tako davna vremena imao je Predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, Ivan Jelčić, koji u svom obraćanju je kazao kako su osnivači Hrvatske zajednice Herceg Bosne pokazali mudrost i odlučnost jer su prepoznali važnost trenutka u kojem su se nalazili. Kazao je da ovaj dan za nas ima veliko značenje i da ćemo ga uvijek obilježavati dokle god ijedan Hrvat živi na ovom području. Predsjednik Jelčić u svom govoru se osvrnuo na rad Skupštine Županije Zapadnohercegovačke i ukazao na iznimnu suradnju sa svim institucijama s područja Županije Zapadnohercegovačke, a i šire. Poseban naglasak predsjednik Jelčić je stavio na otvoren i transparentan rad ovog saziva Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.U svom govoru su se nazočnima obratili i predsjednica Općinskog vijeća Grude Franka Leko i načelnik Ljubo Grizelj, kao i Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Dragan Čović. Predsjednica Općinskog vijeća Franka Leko je napravila presjek rada Općinskog vijeća Grude, a Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude je između ostalog istaknuo da je 18. studenoga najvažniji datum za Grude te da je zbog toga iznimno ponosan.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Dragan Čović, kazao je da želi ohrabriti mlade generacije da im misao vodilja bude Herceg Bosna. Naglasio je da svima u BiH otkrivanjem spomenika u povodu 30. obljetnice HZ HB jasno pokazujemo kako zamišljamo našu budućnost. Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a zaključio je obraćanje riječima da žrtva svih onih koji su krvlju platili našu slobodu nije bila uzaludna.

Stručna služba Skupštine Županije Zapadnohercegovačke

slika 1
slika 2
slika 3
slika 4

Naše općine ...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

 • telefon

  Dom zdravlja Široki Brijeg

  039/704-926

 • telefon

  Dom zdravlja Ljubuški

  039-831-514

 • telefon

  Dom zdravlja Posušje

  039-681-124; 039-681-689

 • telefon

  Dom zdravlja Grude

  039-662-162

 • telefon

  Uprava civilne zaštite ZHŽ

  039-661-377

 • telefon

  Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

  039-661-702

^