U Ljubuškom održana Svečana sjednica Skupštine ŽZH

Obavijesti21.11.2019. 0:00:00

Svečana sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održana je u srijedu 20.studenog 2019. godine povodom Dana Županije Zapadnohercegovačke i Dana utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg – Bosne. U odnosu na prethodne, ove je godine obilježavanje za ovu županiju izrazito važnih obljetnica bilo podijeljeno na dva dana: 19. studenog su u Širokom brijegu položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen križa na Trgu Širokobrijeških žrtava te je služena sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Brigu, a svečana sjednica je upriličena slijedeći dan u Ljubuškom.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Skupštine Ivan Jelčić koji je u svom obraćanju istaknuo kako je to dan prisjećanja na sve one koji su pokazali mudrost, snagu, prkos i ponos te postavili temelje za opstanak Hrvata na ovim prostorima. Jelčić je također naglasio, osvrnuvši se na žrtvu svih onih koji su svoj život položili za slobodu hrvatskog naroda na ovim prostorima, rekavši da bi njihova žrtva bila uzaludna kad bi se danas izgubila nada u mogućnost ostvarenja slobode i jednakopravnosti hrvatskog naroda. Jelčić je potaknuo nazočne i dodao kako se ne smije izgubiti iz vida činjenicu da je samo zajedništvo i ustrajan rad zalog opstanka na ovim prostorima svakog pojedinca.

Voditelj Svečane sjednice Nikola Bebek je zatim pročitao pismo koje je uputio Državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas povodom obilježavanja Dana ŽZH i Dana utemeljenja HZ HB.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vlado Šoljić u svom obraćanju je nazočnima istaknuo isto kao i u vrijeme osnivanja HZ HB, Hrvati se nalaze u teškom položaju. Tada se ratovalo pravim oružjem i neprijatelji su bili vidljivi, a u današnje vrijeme prilike su složenije jer neprijatelj se ne vidi, a oružje je nešto sasvim drugo. Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne je izrazio nadu da i današnja vlast bude spremna očuvati opstojnost Hrvata kao i generacije prije.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić naglasio je kako se ovom obljetnicom prije svega prisjećamo žrtava u vrijeme raspada iluzija o socijalističkom raju, u vrijeme raspada lažne tvorevine zajedničke države i lažnih vrijednosti na kojima je nastala. Ćosić je dodao kako je to bilo vrijeme suludog pokušaja da se oružanom silom obrani neka tvorevina. Nasuprot toga, dodao je, stoji narod koji shvaća kako je došlo vrijeme borbe za one trajne istinske ideale i slobodu. Na ovim prostorima na kojima je većinski hrvatski narod, već tada se osjetila izoliranost i u vojnom i u političkom smislu. Vrativši se u svom govoru u današnjost, predsjednik Ćosić je istaknuo kako ŽZH ide naprijed koliko je to god moguće s obzirom na sve društvene okolnosti ovog izazovnog vremena. Socijalna zaštita, socijalno stanje, sport, sigurnost, relativna gospodarska vitalnost samo su neki od segmenata života po kojima je ŽZH uvijek pri vrhu razvijenosti u BiH, ističe predsjednik Ćosić.

Za sadržajno obogaćivanje programa Svečane sjednice pobrinuli su se glazbeni gosti: Lucija Zovko iz Širokog Brijega u izvedbi himne 'Lijepa naša', klapa Zvizdan iz Posušja u interpretaciji pjesme 'Zemlja dide mog', Ansambl Srednje glazbene škole Ljubuški s pjesmom 'Doći će vrijeme' te mladi etno glazbenik iz Gruda Jure Miloš u prigodnoj guslarskoj izvedbi.

Nakon što je predsjednik Jelčić 'zaključio rad' Svečane sjednice, svi nazočni nastavili su druženje i susrete na prigodnom domjenku upriličenom u Hotelu Bigeste u Ljubuškom.

Stručna služba Skupštine ŽZH.

svecana-sjednica-skupstina-zhz-2019-31
svecana-sjednica-skupstina-zhz-2019-12

Naše općine...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

  • telefon

    Dom zdravlja Široki Brijeg

    039/704-926

  • telefon

    Dom zdravlja Ljubuški

    039-831-514

  • telefon

    Dom zdravlja Posušje

    039-681-124; 039-681-689

  • telefon

    Dom zdravlja Grude

    039-662-162

  • telefon

    Uprava civilne zaštite ZHŽ

    039-661-377

  • telefon

    Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

    039-661-702

^