Priopćenje za javnost s 11. redovne sjednice Skupštine ŽZH

Priopćenja sa sjednica25.10.2019. 0:00:00

Jedanaesta, redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održana je u Širokom Brijegu 25. listopada 2019. godine. Kao i prethodne, i ovu je sjednicu sazvao predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić na temelju članka 50. Poslovnika Skupštine ŽZH. Nakon što je, na temelju prozivke zastupnika, ustanovljeno postojanje kvoruma, predložen je Dnevni red koji se sastojao od osam točaka, a usvojen je jednoglasno. Specifičnost jedanaeste sjednice bila je u tome što se tijekom njezina održavanja, nakon zastupničkih pitanja, primjedbi i prijedloga, razmatrao Prijedlog Odluke o prestanku mandata i dodjeli mandata zastupniku sljedećeg kvalificiranog kandidata i donošenje Odluke o verifikaciji zamjenskog mandata sljedećeg kvalificiranog kandidata u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke. Riječ je o popunjavanju upražnjene zastupničke pozicije koju je do sada obnašao nedavno preminuli zastupnik iz redova HDZ-a, gospodin Zdravko Bešlić.

Na današnjoj sjednici to je mjesto pripalo sljedećem kvalificiranom kandidatu Stipi Bešliću iz iste političke opcije koji je i prisegnuo pred Skupštinom kako će povjerene mu zastupničke dužnosti obnašati pod punom moralnom i materijalnom odgovornosti u s kladu s Ustavom i zakonima. Razmatran je i jednoglasno usvojen Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke utvrđivanja liste zastupnika po nacionalnoj i stranačkoj pripadnosti u Skupštini ŽZH.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim pristojbama s tarifom u upravnih pristojbi Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak) nakon obrazlaganja ministra pravosuđa i uprave Kristijana Zovka i nakon rasprave usvojen je s dva glasa suzdržana: Marija Lovrić i Dobroslav Bukmir. Dva zastupnika su bila protiv usvajanja ove točke dnevnog reda: Zvonko Jurišić i Darko Kvesić. Sedma točka dnevnog reda Nacrt Zakona o poticanju malog gospodarstva zastupnici su blagonaklono prihvatili jer se ŽZH zalaže za jačanje malog gospodarstva u kojem vidi budućnost i priliku za razvoj i opstanak na ovim prostorima.

Nacrt Zakona su obrazložili ministar gospodarstva Dario Sesar i pomoćnik ministra Ante Begić. Nakon zastupničke rasprave konstatirano je kako je predmetni Zakon usvojen s jednim glasom protiv – Zvonko Jurišić i jednim suzdržanim – Darko Kvesić. Izrazito afirmativno je dočekan i Prijedlog Odluke o pristupanju procesu planiranja i izradi Strategije razvoja obrazovanja i znanosti Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2020.-2035. Detaljno ga je obrazložio pomoćnik ministrice Mario Mikulić, a zastupnici su ga usvojili jednoglasno.

Stručna služba Skupštine ŽZH

Naše općine...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

  • telefon

    Dom zdravlja Široki Brijeg

    039/704-926

  • telefon

    Dom zdravlja Ljubuški

    039-831-514

  • telefon

    Dom zdravlja Posušje

    039-681-124; 039-681-689

  • telefon

    Dom zdravlja Grude

    039-662-162

  • telefon

    Uprava civilne zaštite ZHŽ

    039-661-377

  • telefon

    Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

    039-661-702

^