Priopćenje s 10. sjednice Skupštine ŽZH

Priopćenja sa sjednica30.8.2019. 0:00:00

Na temelju članka 50. Poslovnika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke sazvana je i održana 10. redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, u petak, 30. kolovoza 2019. godine, s početkom rada u 1000 sati. Prije samog početka zasjedanja, predsjednik Skupštine Ivan Jelčić pozvao je nazočne na minutu šutnje za nedavno preminulog zastupnika u Skupštini ŽZH i u Domu naroda FBiH Zdravka Bešlića te se biranim riječima osvrnuo na njegov lik i djelo podsjetivši nazočne s kolikom predanošću i žarom je zastupnik Bešlić obavljao povjerene mu dužnosti i obnašao funkcije, kako stranačke i zastupničke tako i sve ostale s kojima se susretao tijekom svog političkog djelovanja. Nakon odane počasti predsjednik Jelčić je zastupnike upoznao s Dnevnim redom koji se, osim ustaljenih točaka kao što su usvajanje zapisnika s prethodne sjednice te zastupničkih pitanja, primjedbi i prijedloga sastojao od još četiri točke s izrazito važnim sadržajem.

Prijedlog Zakona o turizmu Županije Zapadnohercegovačke, kao treća točka Dnevnog reda usvojena je jednoglasno. Predstavnik Ministarstva gospodarstva Milan Markić, podsjetio je kako je Zakon prošao svu potrebnu proceduru kao i javnu raspravu.

Četvrtu točku Dnevnog reda - Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj (skraćeni postupak) obrazložio je ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko. Naglasio je kako se navedenim izmjenama i dopunama usklađuju statutarne promjene koje se odnose na rad i osnivanje pravobraniteljstva, te način djelovanja pravobranitelja i njegovih zamjenika. Nakon rasprave Prijedlog Zakona o Izmjenama i dopunama Zakona je usvojen jednoglasno.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim cestama Županije Zapadnohercegovačke (skraćeni postupak) bio je peta točka Dnevnog reda. Ravnatelj uprave za ceste Vinko Romić detaljno je obrazložio predmetne izmjene Zakona koje se u prvom redu odnose na poboljšanje kvalitete i kategorizaciju cesta na području ŽZH. Nakon rasprave Prijedlog Zakona je usvojen uz dva glasa suzdržana (Zvonko Jurišić i Marija Lovrić).

Posljednja točka Dnevnog reda bilo je Izvješće o Javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Skupštna ŽZH je usvojila isti uz jedan glas suzdržan (Zvonko Jurišić).

Skupština ŽZH Zaključkom je zadužila resorno ministarstvo da povuče iz procedure Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te pokrene proceduru donošenja novog Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u ŽZH. Zaključak je usvojen jednoglasno.

Naše općine ...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

 • telefon

  Dom zdravlja Široki Brijeg

  039/704-926

 • telefon

  Dom zdravlja Ljubuški

  039-831-514

 • telefon

  Dom zdravlja Posušje

  039-681-124; 039-681-689

 • telefon

  Dom zdravlja Grude

  039-662-162

 • telefon

  Uprava civilne zaštite ZHŽ

  039-661-377

 • telefon

  Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

  039-661-702

^